Dyrektywa Ramowa o odpadach

 

Zgodnie z dyrektywą ramową o odpadach, będącą kluczowym aktem prawa UE w dziedzinie gospodarki odpadami, dążeniem UE jest stworzenie „społeczeństwa recyklingu”, którego celem będzie „unikanie wytwarzania odpadów oraz wykorzystywanie odpadów jako zasobów”. Zgodnie z tą Dyrektywą, każdy kto podejmuje działalność powodującą powstawanie odpadów w pierwszej kolejności powinien zapobiegać ich powstawaniu, jeżeli to jest niemożliwe ograniczyć ich powstawanie. Następnym krokiem powinno być ponowne wykorzystanie poddanie recyklingowi i odzyskowi, a w ostateczności odpady należy utylizować, unieszkodliwiać. 

Ogólne ramy zapobiegania powstawaniu odpadów na poziomie krajowym ustala Krajowy Plan Gospodarki Odpadami (KPGO), który ma za zadanie uszczegółowienie w jednym dokumencie działań w zakresie zapobiegania powstawaniu odpadów zarówno na poziomie krajowym, jak i na poziomie województw.

Hierarchia sposobów postępowania z odpadami:

1.      zapobieganie powstawaniu odpadów

2.      przygotowywanie do ponownego użycia

3.      recykling

4.      inne procesy odzysku

5.      unieszkodliwianie

KILKA PROSTYCH ZASAD, KTÓRYMI WSZYSCY POWINNIŚMY KIEROWAĆ SIĘ, ABY ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ ODPADÓW:

1.      Kupuj odpowiedzialnie - Ruszając na zakupy pamiętajmy, że każdy nasz zakup ma wpływ na stan środowiska naturalnego. Kupując tylko to, co nam potrzebne, możemy nie tylko ograniczyć ilość śmieci, ale również zużycie energii, surowców i wody potrzebnych podczas produkcji.

2.      Kupuj tyle, ile naprawdę potrzebujesz.

3.      Weź torbę z domu – Pamiętajmy, żeby na wyprawę do sklepu iść z własną torbą wielokrotnego użytku. Im rzadziej korzystać będziemy z plastikowych toreb dostępnych w każdym markecie, tym mniej śmieci wyląduje w koszu.

4.      Zwracaj uwagę na daty przydatności do spożycia i wybieraj produkty z długim terminem przydatności do spożycia.

5.      Unikaj jednorazowych produktów, np. plastikowych sztućców na grilla, papierowych talerzyków czy plastikowych kubeczków. Zamiast zwykłych, jednorazowych baterii stosuj akumulatorki, które można wielokrotnie ładować.

6.      Wybierz szklaną butelkę zwrotną zamiast butelki plastikowej - szklana butelka może być wykorzystana wielokrotnie.

7.      Unikaj produktów zapakowanych w wiele warstw opakowań - Podczas codziennych zakupów starajmy się wybierać produkty, które można kupić bez opakowania, np. warzywa, owoce, mięso czy pieczywo. Najlepiej wybierać opakowania wykonane ze szkła i metali. Są to materiały, które można przetwarzać nieskończoną ilość razy.

8.      Zastanów się przed dokonaniem większego zakupu - Kupując sprzęt RTV/AGD, warto zwrócić uwagę na jego klasę energetyczną i trwałość. Zastanówmy się też, czy będziemy na tyle regularnie korzystać z danego przedmiotu, że warto go kupić. Może zamiast kupować nową kanapę czy fotel, nie lepiej je odświeżyć, np. poprzez wymianę tapicerki.

9.     Jeśli masz przydomowy ogródek, kompostuj odpady spożywcze.

10.   Do pakowania drugiego śniadania wykorzystuj pojemniki wielokrotnego użytku.

11.   Ogranicz ilość zużywanego papieru - wysyłaj korespondencję pocztą elektroniczną zamiast tradycyjnych listów, zrezygnuj z papierowych faktur i rachunków za media i usługi, jeżeli musisz coś wydrukować, to drukuj dwustronnie.

12.   Jeżeli możesz wymień źródło ciepła na paliwo stałe, na ogrzewanie sieciowe lub gazowe - w ten sposób wyeliminujesz zarówno odpady będące popiołem, jak również ograniczysz emisję substancji szkodliwych.

PRZYGOTOWYWANIE ODPADÓW DO PONOWNEGO UŻYCIA

Zanim cokolwiek wyrzucisz, zastanów się. Rzeczy używane, których już nie potrzebujesz np. meble, sprawny sprzęt AGD, książki, ubrania, zabawki, sprzęty sportowe i dla dzieci możesz oddać komuś, kto ich potrzebuje lub sprzedać. Zasada jest prosta – jeżeli czegoś nie potrzebujesz – podaj to dalej. Jest wiele sposobów, żeby oddać przedmioty, których nie potrzebujemy w dobre ręce. Można skorzystać z internetowych portali z ogłoszeniami lokalnymi lub oddać te rzeczy instytucjom, które przekażą je potrzebującym.

Drugie życie można nadać wielu przedmiotom. Używane ubrania można przerobić, a używane meble odświeżyć przez wymianę obić, uchwytów, poręczy, czy też przez przemalowanie itp. Nie dość, że nie wytwarza się przy tym nowych odpadów, to można zyskać odnowione, wartościowe przedmioty, z których radość może być taka sama, jeśli nie większa, niż z nowo zakupionych.

PRAWIDŁOWA SEGREGACJA

Recykling to, ogólnie rzecz ujmując, zmniejszenie ilości odpadów poprzez powtórne ich wykorzystanie. Dzięki recyklingowi możemy odzyskać określone surowce, które posłużą przy produkcji nowych produktów. Już podczas robienia zakupów warto zastanowić się nad ilością potrzebnych w domu produktów, po to, by nie generować zbędnych odpadów. Większość rzeczy, które kupujemy, jest wykonanych z surowców, które można odzyskać. Są to między innymi papier, metal, szkło i  plastik. Jeżeli opakowania, które zostają np. po produktach spożywczych, trafią do odpowiednich pojemników, stają się one surowcem, a nie odpadem. Prawidłowa segregacja odpadów pozwala na ich przetworzenie lub bezpieczną utylizację.

 

 

ZASADY SEGREGACJI

Aby prawidłowo sortować odpady należy przestrzegać kilku ważnych zasad:

Worki żółte z napisem „Metale i tworzywa sztuczne”– powinny tu trafiać tworzywa sztuczne oraz metale wszelkiego rodzaju i przeznaczenia. Wrzucimy tutaj zarówno opakowania po produktach spożywczych, jak i puste butelki po szamponach, płynach do czyszczenia, płynach do prania. Do żółtych pojemników do segregacji powinny trafić również tubki po paście do zębów, czyste opakowania ze styropianu np. ze sprzętu RTV-AGD, kartony po soku oraz mleku, zgniecione puszki po napojach oraz żywności, plastikowe worki i torebki. 

Puszki, kartony, butelki plastikowe przed wrzuceniem do worka żółtego należy zgnieść, zajmują wtedy znacznie mniej miejsca, nie trzeba ich myć – w procesie obróbki zostaną oczyszczone. Nie wrzucamy baterii, sprzętu elektronicznego, puszek i butelek po farbach i olejach, styropianu, pampersów.

Worki lub pojemniki niebieskie z napisem „Papier” – powinny zawierać czyste opakowania z tektury i papieru, papier biurowy, ulotki, czasopisma, zeszyty, kartony. Najważniejsze, aby odpady papierowe trafiające do niebieskiego pojemnika były czyste, suche, nie posiadały resztek jedzenia oraz były niezatłuszczone. 

Nie wrzucamy brudnego papieru, zużytych chusteczek, ręczników papierowych, zatłuszczonych opakowań papierowych. Zużyte chusteczki, brudne arkusze powinny znaleźć się w pojemniku na odpady zmieszane.

Pojemniki zielone z napisem „Szkło” – powinny się tu znaleźć puste opakowania ze szkła: butelki, słoiki, szklane pojemniki po kosmetykach, puste szklane butelki po lekach. Nie trzeba ich myć przed wrzuceniem do kosza – w procesie obróbki zostaną oczyszczone. Talerze, potłuczone szyby, szklanki, szkło hartowane, ceramika, szkło żaroodporne wrzucamy do odpadów zmieszanych.

Worki lub pojemniki brązowe z napisem „Bioodpady” – należy do nich wrzucać wszelkie odpady organiczne, które ulegają biodegradacji. Pojemnik na bioodpady powinien zawierać m.in.: trawę, liście, odpady z warzyw i owoców, fusy po kawie, herbacie, skorupki jaj, uschnięte lub zwiędłe kwiaty cięte, rośliny doniczkowe. Nie można wrzucać mięsa, kości oraz tłuszczu zwierzęcego. Nie jest to też worek przeznaczony na olej jadalny, odchody zwierzęce, ziemię i kamienie.

Pojemniki na odpady zmieszane – tutaj powinny się znaleźć wszystkie te odpady, które nie kwalifikują się do żadnego pojemnika wymienionego wyżej. Mogą tu zatem trafić takie śmieci jak: zużyte chusteczki, pieluchy, ręczniki papierowe, resztki mięsa, kości, potłuczone talerze i szklanki, żwirek z kuwet zwierzęcych, zabrudzone opakowania po produktach spożywczych. Nie można do tych pojemników wrzucać m.in.: odpadów budowlanych, sprzętu elektronicznego i elektrycznego, sprzętu AGD, leków, baterii, styropianu, odpadów zielonych.

CIEKAWOSTKI

·        Każda szklana butelka ponownie wprowadzona do obiegu pozwała zaoszczędzić energię potrzebną do świecenia 100-watowej żarówki przez 4 godziny,

·        Każdy z nas wyrzuca w ciągu roku około 56 opakowań szklanych nadających się w pełni do ponownego wykorzystania,

·        Wyprodukowanie 1 tony papieru wymaga ścięcia 17 drzew,

·        Rzucona w lesie butelka plastikowa rozłoży się w ziemi po 500 latach, guma do żucia po 5 latach, a niedopałki papierosów po 2 latach,

·        Butelki, torebki śniadaniowe bądź torby na zakupy stanowią ok. 7% masy wszystkich śmieci,  zajmują dużo miejsca, jest to niemal 30% wszystkich odpadów,

·        Energia odzyskana z przetworzenia jednej torby plastikowej pozwala np. przez 10 minut oświetlać pokój 60-watową żarówką,

·        Stal i aluminium pochodząca z recyklingu opakowań metalowych może krążyć (być przetwarzana) w nieskończoność – bez utarty jakości surowca,

·        Z 35 plastikowych butelek można wyprodukować bluzę z polaru. Dzięki recyklingowi oszczędzasz surowce i energię,

·        W Polsce rocznie marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Kupuj tylko tyle jedzenia, ile na pewno zjesz,

·        Polska wydaje 16 mln złotych rocznie na oczyszczanie lasów ze śmieci. Nie wywoź śmieci do lasu!

·        Styropianowa tacka rozkłada się 500 lat. Jeśli kupujesz obiad na wynos, weź ze sobą opakowanie wielorazowego użytku,

·        Jedna bateria z zegarka elektronicznego może zatruć aż 400 litrów wody. Nie wyrzucaj baterii do kosza. Oddawaj je w punkcie zbiórki albo wrzucaj do specjalnego pojemnika w sklepie,

·        Foliowa torba rozkłada się ok. 300 lat. Na zakupy zawsze zabieraj własną torbę wielokrotnego użytku.

 

Opublikowano: 18 lipca 2024 15:49

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 309

logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Dostosowanie stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne z terenu Gminy Władysławowo do wymogów WCAG 2.0 poprzez ich budowę" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.